Sunday, January 21, 2007

Del 4:

:: i vilken vår hjälte vänder kepsen bakåt-fram, tar på sig ett par för stora byxor och med en brydd min frågar sig "Where are my bitches at?" ::

Det som kanske allra främst karaktäriserar vår samtid är dess 'medialisering'; detta yttrar sig delvis genom det faktum att vårt samhälle är det av information mest överösta någonsin, men delvis även genom att formen inte längre är underordnad innehållet. Snarare tvärtom.

Denna medialisering tycks även gå hand i hand med ett annat karaktärsdrag hos vår samtid, den skygglappsliknande fixeringen vid ungdom och skönhet. Att vår tids ungdom dessutom både är den mest köpstarka och påverkansbara samhällsgruppen någonsin, förstärker denna trend.

För att effektivt nå ut till folk är receptet alltså ganska enkelt (i teorin, mind you):
1) fokusera på formen. Inte innehållet.
2) vänd dig till en ung publik.

Cyniskt? Ja.
Framgångsrecept? You betcha.

Därför är det föga förvånande att stavgångarna nu söker närma sig dessa vårt genomkommersialiserade samhälles till synes enda blickfång, Ungdomarna. Bland exemplena märks hip-hopduon Mofeta & Jerres nyttjande av gångstavar i videon till sin hip-hopbit Cruisa.

Chomsky skulle ha kallat det 'skapandet av samtycke'. Jag kallar det klassisk gerilla-krigsföring: "win their hearts and minds".

Andra bloggar om:

1 comment:

Em said...

oj. du gillar verkligen inte stavgång. frågan är vad som är läskigast, stavgångskonspirationen eller ditt engagemang i frågan. mot bakgrunden att jag själv inte sett en enda stavgångare på flera år så undrar jag om det hela egentligen kanske sker i ditt huvud. känt dig lite stressad på sistone. eller så kanske lappis är stavgångarnas högborg...